top of page
Search

Adaptaatio vai adaptaatio

Writer's picture: Marko RyynänenMarko Ryynänen

Duodecim Terveyskirjasto määrittelee termin adaptaation seuraavasti:

Sopeutuminen 1. biologinen adaptaatio; eliön sopeutuminen ympäristöönsä; 2. sensorinen adaptaatio; aistinreseptorien sopeutuminen jatkuvaan ärsytykseen, esim. silmän verkkokalvon valoaistinsolujen sopeutuminen valaistukseen


Ohjaustermejä ovat:

Kotiutuminen (sopeutuminen), mukautuminen, psykologinen sopeutuminen, sosiaalinen mukautuminen, sosiaalinen sopeutuminen.


Adaptaatio siis tarkoittaa mukautumista, sopeutumista.


Se, missä yhteydessä termiä adaptaatio käytetään, antaa asialle joko myönteisen tai kielteisen merkityksen.


Ihmiskeho on uskomattoman hieno adaptoitumaan erilaisiin rasituksiin, mutta se on myös taitava löytämään keinot pois rasituksesta, johon se ei ole tottunut.


Yksitoikkoinen työtehtävä tai rutiinityö sopeuttaa kehomme asentoon tai liikkeeseen. Tästä johtuu esimerkiksi epätasapaino kehossamme. Päätetyöskentelyssä hartiamme työntyvät huomaamatta eteenpäin, jolloin rintalihakset kiristyvät, vetävät olkapäitä eteenpäin, ja rintarankaan kiinnittyvät lihakset ovat jatkuvassa kiristyksessä, joka voi johtaa lihasmassan heikkenemiseen. Tämä tila syntyy pitkällä aikavälillä, jonka takia emme havaitse muutosta. Eli kehomme adaptoituu tilaan eli sopeutuu. Jossain vaiheessa tunnemme jatkuvaa kipua ja särkyä yläselässä. Kivun saamme poistettua hetkellisesti, kun pyörittelemme hartioita ja taivuttelemme rintarankaa. Sama tilanne syntyy yksitoikkoisen rutiinityön takia. Tunnemme jäykkyyttä kehon toisella puolella. Toinen olkapää tai lonkka ei liiku kunnolla. Taivutus toiseen suuntaa on vajaa verrattuna toista suuntaan.


Tämä on erittäin yleistä. Mutta miksi päästämme itsemme tähän tilaan. Sen takia, että keho sopeutuu sen hetkiseen tilaan, joka on meille se normaali, kunnes olemme siinä tilanteessa, että keho ei toimi luontaisesti ja tunnemme kipua. Keho on adaptoitunut.


Miksi vasta tässä vaiheessa hakeudumme hierontaan. Miksi emme ota hierontaa säännölliseksi ohjelmaksi jo ennen kuin olemme jumissa. Harjaammehan me hampaitakin päivittäin, kerran tai kaksi, että hampaat pysyvät kunnossa. Miksi emme kävisi hieronnassa kerran kuukaudessa, että kehomme pysyy kunnossa. Hierojalta saat myös vinkkejä omatoimiseen venyttelyyn kehon kunnossa pitämiseksi.


Itse suosin yhtä tai kahta täsmä liikettä tehtäväksi pitkin päivää. Kaksi tai kolme toistoja tunnin välein on parempi kuin kerran päivässä 10 toistoa. Muutama toisto pitkin päivää pitää kehon liikkeessä jatkuvasti ja sillä pystyt tauottamaan päivää.


Lihaskuntoharjoittelussa haemme adaptaatiota, koska kehomme on älykäs siinä mielessä, että se adaptoituu uusiin tilanteisiin. Uudet liikkeet tai kokonaan uusi harjoitusohjelma voi aiheuttaa esimerkiksi viivästynyttä lihaskipua (engl. delayed onset muscle soreness, DOMS). Kehomme mukautuu uuteen liikkeeseen tai ohjelmaa. Tämän takia liikkeitä tai koko ohjelmaa on hyvä vaihdella neljän tai viiden viikon välein. Kävely-, juoksu- tai pyöräilylenkkejä on hyvä muutella aika ajoin, että keho joutuu mukautumaan uuteen harjoitukseen, ei sopeudu yhteen ja samaan harjoitukseen.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page