top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Ryynänen

Itsekuri


Itsekuri on hyvä renki mutta huono isäntä


Itsekuri tarkoittaa oman käytöksensä hallitsemista ja päämäärätietoista työskentelyä tavoitteiden saavuttamiseksi. Itsekuria harjoittava ihminen pystyy kieltäytymään hetkellisistä haluista ja mielihyvän hankkimisesta korkeamman päämäärän vuoksi, mitä kutsutaan lykätyksi tarpeiden tyydytykseksi.


Itsekuri on yksi itsensä johtamisen kulmakivistä. Se määrittää hyvin pitkälti, kuinka hyvin onnistut muutoksessa ja etenemään kohti tavoitettasi.


”Tänään on ollut rankka päivä ja kalenteriin on merkattu tunnin hölkkä. Nyt en kyllä jaksa lähteä hölkkäämään, menen huomenna.” – VÄÄRIN


”Ateriarytmin mukaan nyt pitäisi syödä välipala, mutta ei ole nälkä, joten jätän sen väliin.” – VÄÄRIN


Jos tänään on harjoitusohjelmassa lenkki tai kuntosali, niin toteuta ne. Laita lenkkivaatteet päälle ja lähde ulos. Jos edelleen tunnet väsymystä, niin tee vain 10 minuutin rauhallinen kävely. Tärkeämpää on lähteä kuin jäädä sohvan nurkkaan makaamaan. Voi olla, että viiden minuutin kävelyn jälkeen tekeekin mieli vähän juosta. Juokse, mutta juokse sen verran, kun tuntuu. Voin väittää, että mielesi on parempi kuin, jos olisit jäänyt heti sohvan nurkkaan makoilemaan.


Jos tänään on saliharjoitusohjelma, niin mene salille. Tee esimerkiksi jokaisesta liikkeestä yksi sarja tai tee kaikki sarjat mutta vain 40 % ohjelmoiduista painoista.


Kun ateriarytmin mukainen ateria on tulossa ja tunnet olosi kylläiseksi eikä tee mieli syödä, niin syö jotain pientä, pää asia on, että syöt jotain suunniteltuun aikaan.


Asioita ja tehtäviä on helppo jättää väliin, varsinkin jos tuntee olonsa väsyneeksi tai kylläiseksi. Seuraava kerta on helpompi. Kohta huomaatkin, että sinulla ei ole ateriarytmiä etkä ole harrastanut liikuntaa vähään aikaan. Tällöin sinulla ei ole itsekuria jäljellä.


Tee asiat ja tehtävät kuten ne olet, tai sinulle on, suunniteltu, niin säilytät itsekurin ja itsekurisi vahvistuu. Se millä tasolla teet asiat ja tehtävät päätät sen hetkisen olosi mukaan. Pää asia on, että teet.


Jonain päivänä, kun puhkut energiaa, niin tee lenkki, joka kestää yhden tunnin ja 15 minuuttia. Tai salilla teet neljä sarjaa kolmen sijaan.


Väsymyksen piikkiin on liian helppo perustella pois jätettyjä tehtäviä.


Itsekuri on hyvä renki mutta huono isäntä

コメント


bottom of page