top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Ryynänen

Urheilijan vuosikalenteri

Updated: May 15, 2022Urheilijan vuosikalenteri koostuu neljästä eri kaudesta. Jokaisen kauden sisältö on erilainen. Tämän takia myös ravitsemus muuttuu jokaisella kaudella. Jos urheilijan ravitsemus olisi kaudesta toiseen samanlainen, hänen suorituksensa kärsisi ja loukkaantumisriski kasvaisi ja palautuminen olisi heikkoa. Tämän takia urheilijan ravitsemus pitää suunnitella jokaiselle kaudelle erikseen.


Kun kausi tulee päätökseen alkaa siirtymäkausi. Tällöin parannellaan kauden aikana tulleita ruhjeita ja huilataan. Harjoittelun määrä on vähäinen. Ravitsemus suunnitellaan siten, että se tukee palautumista mutta ei lisää painoa.


Seuraavaksi alkaa peruskuntokausi. Usein peruskuntokausi jaetaan kahteen jaksoon. Ensimmäisellä jaksolla parannetaan ja kasvatetaan kuntoa ja voimaa. Harjoituksia on lähes päivittäin. Lajinomaista harjoittelua vähän. Toisella jaksolla lisätään lajinomaista harjoittelua hivenen. Nyt haetaan myös maksimivoimaa ja -kestävyyttä. Ravitsemusta tulee lisätä huomattavasti, että saadaan riittävästi energiaa kasvattamaan voimaa ja parantamaan palautumista. Peruskuntokaudella useilla paino nousee, se on myös tarkoituksenmukainen.


Seuraavaksi alkaa kilpailukauteen valmistava kausi. Tämäkin kausi usein jaetaan kahteen jaksoon. Lajinomainen harjoittelu lisääntyy. Voimassa ja kestävyydessä keskitytään jaksamiseen. Ravitsemus vähenee PK kaudesta siten, että paino laskee mutta lihasvoima säilyisi ennallaan, pieni pudotus voimassa on sallittua.


Lopuksi alkaa kilpailukausi. Perusravitsemus on päivätasolla sama, mutta kilpailujen tai pelien ympärille suunnitellaan suoritus ja palautumista tukeva ravitsemus.


Urheilija voi harjoitella kovaa ja monipuolisesti, mutta jos ravitsemusta ei suunnitella tukemaan urheilijan kehitystä ja jaksamista ja palautumista, annetaan liikaa etua vastustajalle, jonka ravitsemus on suunniteltu hyvin.


Harjoittelu, ravitsemus, palautuminen ja kehonhuolto ovat niitä tekijöitä, joilla urheilija saa itsestään parhaimman tuloksen irti. Jos jokin neljästä tekijästä laiminlyödään, on turha odottaa laadukasta suoritusta.

Comments


bottom of page