top of page
Search
  • marko7734

Ei ne ammattilaisetkaan


Puhun usein nesteytyksen tärkeydestä, miten nesteytys vaikuttaa suoritukseen. Me tavalliset liikkujat oletamme liian helposti, että ammattilaiset tietävät nesteytyksestä ja ravitsemuksesta kaiken. Olemme väärässä.


Pamela Jane Magee, Alison M. Gallagher and Jacqueline M. McCormack tekivät 2017 tutkimuksen yliopistourheilijoiden ja armeijan kadettikoululaisten keskuudessa ravitsemuksesta ja nesteytyksestä, otos oli 430 henkilöä. Urheilijoita oli yhdeksän eri lajin kilpailijaa. Tutkimuksessa tutkittiin nesteytyksen tasoa ennen suoritusta ja suorituksen jälkeen veri- ja virtsatestillä. Ravitsemus tutkittiin kirjallisella kyselyllä, kysymyksiä 87 kappaletta.


Menemättä tarkemmin tutkimuksen kokonaistuloksiin, kiinnitin itse huomioni golfareiden tuloksiin. Jos puoli ammattilaiset ovat noin kuutamolla ravitsemuksesta ja nesteytyksestä, niin ei ihme, että me harrastajat emme edes mieti miten ravitsemus ja nesteytys voisi vaikuttaa tuloksiimme. Kaikkia muita selityksiä kyllä keksimme, vaikka kuinka monta.


Mutta ne tulokset. Golfareista noin 40 % lähti kierrokselle ali nesteytettyinä ja kierroksen jälkeen noin 60 % pelaajista oli ali nesteytettyjä. Ali nesteytettyjen tulokset olivat 79.5 ± 2.1 ja pelaajat, joiden nesteytys oli kierroksen jälkeen hyvä, pelasivat kierroksen tulokseen 75.5 ± 3.9. Kuinkahan monta lyöntiä hyvä nesteytys vaikuttaa tavalliseen clubi tuuppariin? Niinpä.


Tutkimuksen toinen osa oli ravitsemus. Tätä en haluaisi tuoda esille, nyt jo hävettää. Ali nesteytetyt kilpailijat saivat kyselystä 33,3% ja ne, joiden nesteytys oli kunnossa, saivat 66,6%. Kyselyn kokonaistulos oli 52,9%.


Lyhyesti golfarin nesteytyksestä. Tunnin aikana nautittava nestettä (vettä) 0,7–1,0 litraa hiilihydraattipitoista juomaa. Juoma sisältää 60–90 g hiilihydraattia. Hiilihydraatti koostuu glukoosista ja fruktoosista suhteessa 2:1. Ja tämä vain kierroksen aikaiseen nesteytykseen.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page